Şeker tüketimi genellikle vücut için bir anlık enerji takviyesi olarak kabul edilmekte, öyle ama insanlar sıklıkla ekmek, şeker ve çikolata yedikten sonra yorgunluk halsizlik tembellik baş gösteriyor. Ağır tatlılar dediğimiz baklava kadayıf şöbiyet künefe vs yedikten sonra kendini tma mayışmış hisseden insanlar neden bu kadar halsiz ve bitkin hissediyorlar. Demek ki şeker o kadar da masum ve şeker değil… Makul miktarda nişasta ve şeker içeren ağır bir yemek, yorgunluğa neden olabilir. Bu durum kısa bir süre sonra kendi kendine geçerse, şekeri absorbe ettiniz demektir. Bir sorun kalmaz, ancak bu durum her şekerli besin aldıktan sonra ortaya çıkıyorsa sizi bir çok sorun bekliyor demektir.
Şeker Yedikten Sonra Yorgunluğun Nedenleri
Artan Metabolizma
Genellikle şeker yedikten sonra ortaya çıkan halsizlik, herhangi bir ilaç olmadan iyileşir. Fakat bunun arkasındaki sebepler neler olabilir biz de bu makalede buna değiniyoruz. Yüksek miktarda şeker aslında vücut enerjisini arttırır bu da sonuçta vücudun metabolizma hızını arttırır. Ancak, şeker yakıldığında, bitkin, yorgun ve uykulu hissedilebilirsiniz.
İnsülin Artıyor
Bir insan şeker açısından zengin yiyecekler tükettikten sonra, kan şekeri seviyeleri tırmanmaya başlar. Bu durum kan akışına giden daha fazla insülin üretmek için pankreası uyarır. Yüksek miktarda insülin, vücutta ‘triptofan’ (ki bu bir tür bir amino asittir) olarak adlandırılan bir protein bloğu oluşturur.Bu madde- triptofan beyne iletilir ve ‘serotonin’ adı verilen bir kimyasalın üretimine yardımcı olur. Serotonin aslında uyku veya uyanma döngüsünü düzenleyen bir nörotransmitterdir. Serotonin üretimi tatlılar yedikten sonra aşırı yorgunluk hissini uyandırır.
Şeker Hassasiyeti
Şeker yedikten sonra yorgun ve uyuşuk hissetmek şeker hassasiyetine bağlanabilir. Şeker hassasiyeti aslında bir çeşit nörotransmiter olan düşük veya düşük serotonin ve beta-endorfin seviyelerine bağlıdır. Nörotransmitterlerin düşük seviyeleri, öğle yemeğinden sonra karışıklığa ve özellikle yorgunluğa neden olur. Kan glikoz seviyelerindeki bir artış insülin salgılanmasını uyardığı zaman ortaya çıkar ve bu da dokuların hızlı glukoz alımını başlatır. Bu, onu glikojen olarak biriktirerek veya enerji üretimi için kullanmak suretiyle yapılır. Böylece bu durum kan glikozunda bir düşüşe yol açarak, yorgunluğa neden olur. Beslenme yetersizliği, zayıf beslenme gibi bazı faktörler de buna neden olur.
Prediabetes, Diyabet ve Enfeksiyonlar
Yorgunluğun nedenlerinden biri, prediyabetik fazda olmanız olabilir, şöyle ki; Bir insanın kan şekeri seviyesinin normalden daha yüksek olması ama tip 2 diyabet seviyesine yükselmediği yani arada kaldığı durumdur ki buna gizli şeker hastalığı da denir. Gizli şeker, diyabetin bir durak öncesidir ve önlem alınmazsa geri dönülmez şekilde diyabete yol açabilir. Diyabetin erken belirtilerini kontrol etmek ve tıbbi yardım almak önemlidir. Hafif ila şiddetli alerjiler ve Candida gibi enfeksiyonlar da yorgunluğa neden olabilir.
Şeker hayatınızı zehir etmeden şu önlemleri alın
- Uygun bir egzersiz programını izleyin
- Şeker veya nişastalı yiyeceklerin fazla almayın
- Geceleri yeterli kalitede uyku alın
- Stresten kurtulmak için stresten uzaklaşmak için keyif verici işlerle uğraşın.