Sağlıklı saçların uzaması daha hızlı olur. Saç ve saç derisindeki sorunlar ise çeşitli sebeplerden dolayı kaynaklanabilir. Bunun için sorunun kaynağını tespit etmeli ve doğru çözüm yolları uygulanmalıdır.
Saçınız daha bakımlı ve güçlü olsun
Cildimiz ve saçlarımız vücudumuzda dış etkenlerden en fazla etkilenen yerlerdir. Hava koşulları, tüketilen gıdalar, stres, kullanılan bakım ürünleri ve ilaçlar gibi pek çok sebepten dolayı saç uzaması yavaşlar ve ya durur.
Saçlarınız köklerinden beslenir. Bu yüzden sağlığınızı etkileyen her şey saçlarınızı da etkiler. Saçlarınızı oluşturan keratin(protein), sebum (yağ), su, mineraller ve saç yapımında görevli hormonların dengesi bozulduğunda saç telleri düzgün beslenemez, zamanla zayıf düşer ve kırılır.
Saç sorunlarını ele alırken hepsinin aynı nedene bağlı olmadığı unutulmamalıdır. Bazı saç sorunları dönemseldir ve belirli bir süre sonra kendiliğinden geçecektir. Ancak ciddi saç sorunlarında uzmanlardan yardım alınması gerekmektedir. Saç sorunlarının metabolizmal hastalıklarından kaynaklı olup olmadığı araştırılmalı ve uzmanlar tarafından tedavi edilmelidir.
Saçın daha hızlı uzaması için ne yapılmalı?
Saç 2 bölümden oluşur. Biri saç kökü (folikül) diğeri ise saç telidir. Saç telinin 3 yaşam evresi bulunur.
Anajen (aktif büyüme) evresi: Bu evre de saç aktif olarak uzar ve 2-6 yıl arasında gerçekleşir.
Katajen (durgunluk) evresi: Bu evre bir ya da iki hafta sürer. Bu evrede saçın kan akışıyla bağlantısı kesilir ve saç uzaması durur.
Telojen (dökülme) evresi: Bu evrede saç dinlenme aşamasındadır. Bu evre 2-4 ay arasında sürer ve bu evrede saç kayıpları yaşanabilir.
Bu evreler saç kökünde gerçekleşir. Saça uygulanan bakım ürünleri, saç tellerinin üzerinde kalarak saç köküne ulaşamaz. Bu yüzden bu ürünler saçınızın sadece daha hacimli ve parlak görünmesini sağlar. Saçınızın uzama hızı sağlıklı işleyen folikülün ve hücre bölünmesine bağlıdır. Herhangi bir metabolizma sorunu saçın uzama hızını yavaşlatacaktır.
Saçınızın uzamasına engel olan bir sağlık sorununuz yoksa kendinize doğru bir beslenme listesi oluşturun. Demir, çinko ve protein ağırlıklı gıdalar tüketmeye özen gösterin. Saçınızın yağlı ya da kepekli olması gibi saç derisini etkileyen faktörlerde saç uzama hızını düşürür. Bu nedenle saç derinizin temizliğine dikkat etmelisiniz.