Kazıklı Humma
Her tetanoz vak’ası mutlaka hastaneye kaldırılmalıdır. Hasta loş ve sessiz bir odaya alınır. Bu konuda yetişmiş bir hemşirenin bakımına bırakılır. Gavajla veya i.v. enfüzyonla beslenmeğe çalışılır. Hipostatik pnömoniden korumak için sık sık hastanın pozisyonu değiştirilir. Stridorla kendini belli eden larinks spazmlarında hemen trakeotomi yapılır. İlk işlerden biri de yaranın çevresini 10.000 ünite tetanoz serumuyla enfiltre etmektir. Sonra de nekrotik yara dokusu eksize edilir.
Tedavi Yöntemleri
Antibioterapi: Günde 10-20 milyon ünite kristalize penisilin i.v. ve 2 g. streptomisin i.m. yapılır. Bu iki antibiotik tetanoz basiline doğrudan doğruya pek etki göstermeseler bile mikst veya süper enfeksiyonlara karşı etkili olurlar.
Seroterapi: Gereklidir. Sinir sistemine fikse olmuş bulunan toksinleri değil, yaradan çıkmakta olan toksinleri nötralize eder. Yetişkinlere 200.000 -300.000 ünite deri altına verilir. Bundan 10 dakika önce enjeksiyon yerine 5 mi. hiyaluronidaz (Kinaden) yapılması serumun rezorpsiyonunu kolaylaştırır.
Aktif aşılama: Antikor yapımını stimüle etmek amacıyla 1-2 mi. anatoksin (Anatoxin veya Anatoxal) deri altına yapılmalıdır. Anatoksin, antitoksinin yapıldığı deri bölgesinden çok uzak bir yere yapılır, aksi halde etkisiz kalır.
Kontraksiyonlara karşı: Klorpromazin (Largactil) kullanılır. 2 – 8 saatlik aralarla 25 – 50 mg. Largactil i.m. enjekte edilir. Largactil ile birlikte barbitürat (Luminal) veya diazepam (Diazem) verilmesi öğütlenebilir.
Hibernasyon: Şiddetli ve ağrılı kas krampları olan hastalarda uygulanır. Bu amaçla şu bileşimdeki bir kokteylden 3 saatte bir 1 mi. i.m. yapılır. Largactil 1 mi. (25 mg.) + Antistin 1 mi. (25 mg.) + Doîantin 1 mi. (50 mg.) + distile su 1 mi.
Çocuklarda bu kokteylin dozu 0,02 ml./kg.’dir. Kas kramplarının hafif olduğu vak’alarda diazepam (Diazem) 3 defa 10 mg. i.m. yeter. Şiddetli kas spazmlarında ise süksinil kolin (Lysthenon), tam kürarizasyon ve sun’î solunum uygulanır.
Kortikosteroid: Tetanoz toksininin etkisini azaltmak amacıyla bu hastalara prednizolon (Prednisolon “Linz”, Prednol-L v.s.) verilir.
Dozaj: Birinci ve ikinci günlerde 1 mg./kg., sonraları 1/2 mg./kg. ile devam edilir.
Oksijen çadırı: Hafif vak’aları, oksijen çadırına almakla, kontraksiyonları önleyici diğer ilâçlara gereksinim kalmaz. Oksijen periodik olarak verilmelidir.
Hamilelik belirtliler ve daha fazlası için sayfamızı takip edebilirsiniz