Diyet

Diyet İle Doğru Kilo Vermenin Temeli

Diyet sözlük anlamı olarak, sağlığı korumak ya da düzeltmek ereğiyle uygulanan beslenme düzenidir. Fakat toplum içerisinde yani toplumun  düşünce yapısında diyetin tanımı çok az yemek, sürekli sebze yemek, karbonhidratı asla tüketmemektir. Sırf bu düşünce yapısından hayatını kaybeden ya da depresyona girip çeşitli yeme bozukluğu çeken milyonlarca insan vardır.

 

Diyet her şeyi vücut metabolizmasına, sağlık problemlerine göre ayarlayıp düzenli bir şekilde yeme düzenidir. Bu tanım toplum içerisinde benimsenmemiştir. Sadece bu düşünce yapısına sahip olunmadığı için kendini dış dünyadan uzaklaştırıp sadece kendisi ile iç içe olmuş insanlar mevcuttur. Özellikle gençler bu yanlışa düşmek için çok meyillidir. Peki, düzenli bir şekilde yani diyet yaparak zayıflama nasıl olur?

 

Neden Diyet Yapılır?

Aslında diyet ile zayıflama sürecine girmenin çoğunluk olarak başlangıç nedeni aynaya baktığında görmüş olduğun bedeni kendine ait hissetmemek ya da beğenmemek giydiğin kıyafete yakıştığını düşünmemektir.

 

Diyette Yapılan 3 Yanlış

 

  • Şok diyetler

 

1 haftada 7 kilo verme, 3 günde 5 kilo verme, gece yatmadan önce iç cayır cayır yağ yak diyetleri asla uygulanmamalıdır. İlk baktığımızda gözümüze çok güzel görünebiliyor. Hatta bazıları gerçekten de işe yarıyor olabiliyor. Fakat bu tarz diyetleri uygulamak metabolizmamızın düzenli işlevini bozar. Sağlık problemleri oluşturur ve en önemlisi vücudun yemek yerken bir anda şok diyet yapıp yemeği aşırı derecede düşürmek vücudunuza çok büyük bir oranda kalıcı hasar bırakabilir. İler ki yaşlarınıza yansıyabilir. Bu nedenle bu yol çok yanlıştır ve diyetisyenler olsun profesörler olsun asla tercih edilmesi önerilmez.

 

  • Zayıflama çayları

 

Bu metotta şok diyetler gibi çok sık kullanılan metotlardan biridir. Amacı aynıdır aslında hızlı bir şekilde kilo vermek. Vücudunuza verdiği zararda şok diyetlerden daha üst seviyedir. Çünkü vücudunuza bir anda yabancı bir madde giriyor ve sağlıklımı sağlıksız mı sorusunun yanıtını alabileceğiniz kişiler bir doktor değil de sizin sağlık problemlerinizi, metabolizmanızı, alerjilerinizi bilmeyen sadece bu ürünü kullanmış insanlardır. Bu hiç sağlıklı bir zayıflama yöntemi değildir ve bu yöntemide asla ama asla kullanmamak gerektir.

 

  • Hazır gıdalar

 

Diyete başlamak hiçbir zaman tercih edilmemesi gereken hazır gıdalar vardır. Çünkü hazır gıda demek işlenmiş  besinler demektir. İşlenmiş besinler vücudumuzun metabolizma hızını düşürür ve hareket etmemizi kısıtlar. Yemek yaparken dahi bir hareketsizlik söz konusu olur. Ama diyet yaparak istediği bedene kavuşmak isteyen insanların günlük yaşantısına ek olarak daha farklı hareket aktiviteleri katması gerekir.                                                                                                                      

 

5 Adımda Doğru Diyet  Nasıl Olmalı

  • Temel ve her zayıflamak isteyen kişinin başvurması mutlaka gerek olan yöntem olan doktora danışıp hastalık problemlerini, yağ oranlarını, kan oranını ve günlük olarak yapması  gereken yürüyüş saatlerini  veya spor saatlerini öğrenmesi gerektir. Örneğin kan oranı düşük olan bir kişi herkesin uyguladığı genel diyeti uygulayamaz uyguladığı takdirde sağlıksız bir bireye dönüşür.
  • Düzenli yağ, protein, vitamin alımını sağlayabilmek için her yediği besini bilinçli yiyip içerdiği oranları bilmeli ve art arda bu ürünleri yememelidir. Çünkü bir süre sonra bu bedene yağ olarak geri dönüş sağlar. Mesela ilk gün protein ikinci günde protein ağırlıklı beslenilmemeli bunun aksine yediğiniz besinleri günlük olarak oranlarını bilerek ayarlamak gerekir.
  • Düzenli spor yapmak çok önemlidir. Çünkü her şeyi bilinçli yapmak sizi rahatlatacak. Yani bu cümlede kasıt edilen şey şu aslında. Spora başladığın ilk gün 1 saat spor yapmak değil de aksine ilk gün 40 dakika spor yapmak işe azar azar başlamak sizin hayatınızı kolaylaştıracaktır. Zaten sporu 21 gün boyunca devam ettirirsek artık beyin bunu alışkanlık olarak algılar ve istemsiz bir şekilde spor yapma isteği duyarsınız.
  • Tartıya sürekli çıkmak yanlıştır. Bilimsel olarak da söylenilen verilere göre diyette olan bir insanın toplam 7 günün sonunda tartıya çıkması önerilir. Çünkü her gün tartıya çıkmak psikolojiyi derin bir şekilde etkiler ve beynimiz devamlı olarak yeme yeme daha az ye uyarısı verir. Diyet içinde sağlam bir psikolojiye sahip olunması gerekir.
  • Aniden gelen yeme isteği bu sorun belki de en büyük sorun olarak adlandırılabilir. Özelliklede gece gelen ani çikolata krizleri bunun ile başa çıkmak için doktorların tavsiyesi her zaman bir çikolata alıp küçük bir bölümünü emerek yemektir. Bu yöntem hem daha az kalori oluşturur hem de krizin önüne geçer.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu