Anasayfa / Sağlık Haberleri / Hindistan Cevizi Yağının Faydaları

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları

Hindistan cevizi yağı antik çağlardan beri kullanılagelen ekstre haline getirilmiş bitkisel bir üründür. Çiğ veya olgun Hindistan cevizlerinden elde edilen bu ürün aynı zamanda tüketilebilmesi ile ihraç ürünleri arasında yer almaktadır. Özellikle şekerleme, tatlı, kurabiye ve kek yapımında tercih edilen kullanıldığı ürünlere koku ve aroma veren yağ çeşitlerinden biridir.

Hindistan cevizi yağı uzun süre bozulmadan saklanabilme özelliğine sahiptir. Koşullara bağlı olarak buzdolabında ve benzeri soğuk ortamlarda rahatça muhafaza edilebilir. Ancak kullanılabilmesi için çözülmesi beklenmelidir aksi halde istenilen sonuçlar elde edilmeyebilir. Rengi bulunduğu ortamın sıcaklığına bağlı olarak değişir.  24 °C ve üzerindeki sıcaklıklarda şeffaf olmasına karşın bu sıcaklığın altında beyaz ve katı olabilir. Dolayısıyla her mevsim kullanılabilir olmasıyla beraber günümüzde sık sık tercih edilir.

Hindistan Cevizi Yağının Faydaları Nelerdir?

Hindistan cevizi yağı hem tüketilebilen hem işlemlerden geçirilip hayatın her alanında kullanımı oldukça yaygın bir yağ türüdür. Saç bakımından sağlığa kadar oldukça geniş kullanım alanı mevcuttur.

  • Kuru ve yıpranmış saçların onarılmasına yardımcı olur

Saç bakımında kuru ve yıpranmış saçları onarması ile ünlenen bu yağ saçların ihtiyacı olan gerekli nemi ve vitamini içermesi nedeniyle oldukça önemli bir yere sahiptir. İçeriğindeki protein A,K,C ve mineraller sayesinde saçlar için en etkili besin kaynaklarından biridir.

  • Saçların kolay şekil almasını sağlar

Özellikle banyo sonrası elektriklenen saçlarda saç tellerinin bir bütün olarak korunması ve kolay şekil almasını sağlar. Bunun yanı sıra saçların doğal yollarla düzleşmesinde etkisi görülmekle beraber aynı zamanda saç dökülmelerine karşı da oldukça faydalı olduğu bilinmektedir.

  • Saçların çabuk uzamasına yardımcı olur

Her tipte saç şekline faydalı olduğu bilinen bu yağ doğru şekilde ve düzenli kullanım sonucu saçların uzamasına yardımcı olur.

  • Cilt problemlerine karşı etkilidir

Hindistan cevizi yağının en bilinen kullanım alanlarından biri olan kozmetik sektöründe göz altı morlukları, lekeler, egzama gibi birçok cilt probleminin çözümü için kremler, bakım yağları, bakım kürleri gibi hemen hemen her şekilde faydalanılmaktadır. Uzmanların önerisiyle günümüzde sıkça kullanılan bu yağ, ciltteki lekelerin tedavisinde oldukça etkilidir. Bunun yanı sıra E vitamini bakımından zengin olan Hindistan cevizi yağı vücudumuzun her bölgesinde bulunan yaraların iyileşme sürecini hızlandırmaktadır.

  • Cilt tonunu eşitler ve kolajen üretimini artırır

En önemli diğer özelliği ise bu yağın cilt tonunu eşitlemesi ve vücudumuzdaki kolajen üretimini hızlandırmasıdır. Duş sonrasında tüm vücut için rahatlıkla kullanılabilir. Aynı zamanda vücudun ölü hücrelerden arındırılması ile  peeling özelliğine sahiptir. Dolayısıyla kozmetik sektöründe önemli bir yere sahiptir.

  • İçerisindeki yağ asitleri sayesinde cildi besler

İçerisinde yüksek oranda yağ asidi bulunur. Bu ise cilde canlılık vermeye, yaraların iyileşmesine katkı sağlar.

Böylece cildini doğal yöntemlerle beslemek isteyenlerin tercih ettiği ve aynı zamanda vücuttaki hücrelerin gereken nem ihtiyacının karşılanması için kullanılan en etkili yollardan biri olmuştur.

  • Bağışıklık sistemini güçlendirir

Hindistan cevizi yağının faydalı olduğu bir diğer başlık ise sağlıktır. İçerisinde laurik asit gibi faydalı bir yağ içermesi sebebiyle bağışıklık sistemini güçlendirir ve vücudu iltihaba karşı korur.

Ancak içerisinde yüksek oranda doymuş yağ bulunmaktadır. Bu nedenle dikkatli tüketilmesi, gerekenden fazla kullanılmaması uzmanlar tarafından önerilmektedir. Bir çorba kaşığı Hindistan cevizi yağında hemen hemen 11 gram doymuş yağ bulunur. Bu şekilde yüksek oranda doymuş yağ içermesine karşın Hindistan cevizi yağının %62 si faydalı yağ asidi içermektedir. Bunlar ise vücuda zararlı olan uzun zincirli hayvansal yağlardan farklı olarak orta zincirli yağ asitleri olan kaprik, laurik ve kaprilik yağlardır. İşte bu bitkisel yağın faydalı olmasını bu yağ asitleri sağlar.

  • İçerisinde güçlü antioksidanlar mevcuttur

Salisik asit, kafeik asit, gallik asit gibi bileşenler vücutta bulunan serbest radikalleri nötrleştirerek oksidatif stresi azaltır. Dolayısıyla stres, kanserleşme gibi vücutta oluşan olumsuz durumlara karşı koruma sağlar.

  • Kalp sağlığı için olumlu etkileri vardır

Kalp sağlığını desteklediği bilinmekle beraber fazla tüketilmesi halinde yüksek kolesterol, trigliserit düzeyinin artması ve obezite gibi sorunların baş göstermesini sağlar.

  • Yarattığı tokluk hissi ile kilo vermeye büyük ölçüde yardımcıdır

Ketojenik diyette sıklıkla kullanılan bu yağ tokluk hissi sağlar ve kahve ile karıştırıldığında sporda performansları artırdığı gözlemlenir.

  • İyi kolesterolün artmasına yardımcıdır

İyi kolesterol (düşük yoğunluklu lipoprotein HDL) seviyesinin artmasını dolayısıyla kötü kolesterol seviyesinin azalmasını sağladığı gözlemlenir.

Hindistan Cevizi Yağının Sağlığa Faydaları

  • Böbrek sağlığına faydalıdır.
  • Alzheimer semptomlarını azaltır.
  • Kan şekeri seviyesinin düzenlenmesine yardımcı olması sebebiyle diyabete karşı etkilidir.
  • İştah azaltıcı olması ve kalori yakımına etki etmesinin saptanmasıyla beraber kilo vermeye yardımcıdır.
  • İçerisindeki orta zincirli yağ asitleriyle beraber sindirimin kolaylaşmasını sağlar.
  • İyi bir hormon düzenleyicidir.
  • Epilepsi hastalarında nöbet sıklığını azaltmaya yardımcıdır.
  • Anti bakteriyel olmasıyla beraber diş sağlığına büyük ölçüde yardımcıdır.
  • Kemik erimesi gibi rahatsızlıklar için faydalıdır.
  • Antienflamatuar özelliği ile kalp sağlığını korumaya yardımcıdır.
  • Bağırsak florasını korumaya yardımcıdır.
  • Karaciğeri ve pankreası korur.
  • Dişlerde oluşan bakterilerin azalmasına ve dişleri sarartan etkenlerin ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Ağız kurumasını önler.

Hindistan Cevizi Yağının Cilde Faydaları

  • Cilt tonunu eşitler ve daha pürüzsüz bir cilt elde edilmesine yardımcı olur.
  • Ciltte kolajen üretiminin artmasıyla beraber yaşlanma belirtilerinin giderilmesini sağlar.
  • Ciltteki tahrişi azaltır.
  • Doğal bir güneş koruma faktörüne sahiptir. Dolayısıyla güneşin zararlı ışınlarından korur.
  • Cilt yağının dengelenmesini sağlar.
  • Vücuda masaj yaparak kullanıldığında kan dolaşımını hızlandırıcı etkisi mevcuttur. Dolayısıyla selüliti azaltır.
  • Dudakları nemlendirir ve doğal olarak çatlama belirtilerini ortadan kaldırır.
  • Cildi yumuşatır. Kırışıklıklara iyi gelir.
  • Özellikle kuru ciltler için cildin pul pul dökülmesini engeller.

 

Hakkında kadinnokta

Check Also

Kalp Cerrahisinde Minimal İnivaziv Nedir?

Birçok yerde okumuşsunuzdur, Kalp Cerrahisinde Minimal İnvaziv yaklaşımlar konusu nedir diye merak ediyor olabilirsiniz.   …

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir