Sağlık Haberleri

Migren nedir?

Migren, beyin içerisinde bulunan sinir ve damarlarda meydana gelen değişiklikler sonucu ortaya çıkan bir baş ağrısı tipidir. Birçok baş ağrısı tipi bulunmaktadır. Migren ise halk arasında en çok yaygın olan tipidir. Migren ataklar halinde ortaya çıkar. En önemli belirtisi olan baş ağrısına bulantı ve kusma eşlik edebilir. Ayrıca ışığa ve sese karşı hassasiyet de eşlik edebilir.

Migren Çeşitleri Nelerdir?

Migren, auralı migren ve aurasız migren olmak üzere iki ana başlığa ayırılır.  Auralı migren kısa süreli olarak etki eden. Eki süresi dakikalarla ifade edilebilecek düzeyde olan ve başlangıcından önce işitsel, duyusal veya görsel bir habercisi olan migren türüdür. Örneğin ağrı başlangıcından önce ıslık sesi duyulur ve 20-25 dakika boyunca ağrı hissedilir.

Aurasız migren, 4-72 saatlik tekrarlayan ağrı ataklarıyla devam eden tek tarafa lokalize olan ve genellikle ışığa ve sese karşı hassasiyetin eşlik ettiği migren alt ana başlığıdır.

Migren Neden Ortaya Çıkar?

Migrenin ortaya çıkış nedeni hala tam olarak aydınlatılamamış olsa da sebep olabilecek nedenleri biliyoruz. İlk olarak genetik geçişin etkili olduğu düşünülüyor özellikle auralı migrenin temelinde kalıtımsal yatkınlık var. Çevresel faktörlerin ve genetik geçişin birlikte etkisi olduğu kanısı en çok kabul gören teoridir. Beyin içerinde bulunan damarların yapısını ve elastikiyetini bozan bir çok etmenin migren oluşumunu tetiklediğini biliyoruz. Özellikle stresli bir yaşam tarzı olan kişilerde migrenin daha çok ortaya çıktığı biliniyor.

Migrenin Tedavisi Var mıdır?

Migren tam olarak tedavi edilebilen bir hastalık değildir. Ancak kullanılan ilaçlarla birlikte atakların sıklığı, süresi ve ağrının şiddeti azaltılarak  yaşam kalitesini çok yukarılara taşımak mümkündür. İlaç tedavisinde öncelik olarak basit analjezikler kullanılmaktadır. Bu tedaviden fayda görülmez veya  yetersiz geldiği düşünülürse kombine analjezik tedavisine geçilir. Non- steroid antiinlamatuarlar, nöroleptikler de kullanılmaktadır. Ayrıca altta yatan sebeplere yönelik kalsiyum kanal blokerleri, antidepresanlar, antiepileptikler kullanılmaktadır.

İlaç dışı kullanılan tedavi yöntemleri de bulunmaktadır. Ancak bu yöntemleri hekiminizin bilgisi dâhilinde yapmalısınız. Rahatlama teknikleri, hipnoz, biyoenerji, diyet değişikliği, egzersiz, uyku düzenleme bu yöntemlerin en başlıcalarıdır.

Migren Atağını Tetikleyen Faktörler Nelerdir?

Migren atağını tetikleyen faktörler kişiden kişiye farklılık gösteriyor olsa da özellikle migreni tetikleyen birkaç faktör var. Migreni tetikleyen en önemli unsur stres gün içerisinde çok stresli bir yaşam tarzına sahipseniz sık sık migren atağı geçirebilirsiniz. Aç kalmak ve öğün atlamak da migreni tetikleyen büyük bir sebeptir. Güçlü ve değişken ışık da birçok kişide migren atağının ilk sebeplerindendir.

Alkol ve sigara da damarlara yaptığı etkilerden dolayı migreni tetikler çok sık alkol ve sigara tüketmemeye, sigara dumanına maruz kalmamaya özen göstermelisiniz. Hava kirliliği ve rüzgar da migren ataklarını tetikler özelikle sonbahar ve kış döneminde dışarı çıkarken bunları göz önünde bulundurmalısınız. Çay, kahve ve yüksek kafein içeren besinler de atağın başlıca sebepleri arasında gösterilir. Kızartılmış yağlı yiyecekler ve deniz ürünleri de migren atağına sebebiyet vermektedir.

Migren çok fazla kişinin yakındığı bir durum olmakla birlikte sizde de buna benzer bir durum var ise yaşam kalitenizi arttırabilmek ve baş ağrılarınızdan kurtulmak için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak uzman bir hekime muayene olmalısınız.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu