Flört - Evlilik - Aile

Çocukların Psikolojisi Bozulur Mu?

Çocukların Psikolojisi Bozulur Mu? Neler Yapılması Gerekir?

Aile içerisinde anne ve baba arasında çoğu zaman kavgalar yaşanabilir ve bu durum oldukça olağandır. Fakat büyükler için olağan karşılanan bu tartışmalar ve anlaşmazlıklar çocuklar için o kadar da normal görülmeyebilir. Anne ve baba çocuğun önünde kendini engelleyemeyip kavga ettiğinde daha sonrasında ise çocuktan gizli şekilde barışıp onun yanında hiçbir şey olmamış gibi davrandıklarında çocuğun psikolojisi büyük oranda bozulacaktır.

Durumu ‘Kavga etmek normal ve bunun sonucunda konuşmaya gerek yok’ olarak algılayan çocuk yaşamını da bu düşünce üzerine kuracaktır. Anne ve babanın çocuğun karşısında şaka amaçlı da olsa birbirine vurması, küfür etmesi, bağırması da çocuğun psikolojisini bozabilecek davranışlardandır.

Psikolojisi Bozulmuş Çocuklara Karşı Nasıl Davranılmalıdır?

Çocuklar her ne kadar etrafında dönen olayları anlamıyor gibi dursalar da aslında çoğu davranışları kavrayabilirler. Anne ve babanın arasında kavga etmesi sonucu zaman içerisinde çocuğun psikolojisi geri dönüşü olmayacak biçimde bozulur. Psikolojisi bozulan çocuk kendi arkadaşlarına, evcil hayvanlarına anne ve babasının birbirine davrandığı gibi davranmaya başlayacaktır. Çocuğun yaşıtlarına veya kendinden daha savunmasız olanlara zorbalık yaptığı fark edildiğinde mutlaka psikolojik tedavi alması için doktora götürülmelidir.

Anne ve babasından gördüğü davranışları uygulayan çocuğa kızıldığında ise bu durum onu vazgeçirmekten ziyade daha da hırslandırarak zorbalık yapmaya teşvik edecektir. O yüzden kesinlikle çocuğa vurup kızılmamalı, öncelikle sakin bir dille konuşulmalı ve eğer işe yaramazsa alanında uzman bireylerden yardım alınmalıdır.

Çocuğun Sağlıklı Bir Psikolojiyle Yaşamına Devam Etmesi İçin Bunları Uygulayın

Anne ve baba sürekli tartışma yaşıyor ama bunu çözmeyi başarıp ilişkilerine devam ediyorsa çocuklarını da düşünmek zorundadırlar. Tüm bu kavgaların çocuktan ayrı bir yerde yapılması, çocuğun yanında yapılıyorsa bile barışma anında da ortamda çocuğun bulunması onun psikolojisi için oldukça önemlidir. Bu sayede çocuk içinden ‘kavga etmek normal ama kavga sonrasında tekrardan durumu konuşup anlaşmak gerekir’ diye düşünecektir. Ebeveynler böyle davrandıkları sürece çocuklarının psikolojik sağlığı çok daha iyi olacak ve gelecekteki yaşamı için daha özgüvenli bireyler yetiştirecektir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu