Sağlık Haberleri

Düz Kafa Sendromu Nedir, Nasıl Tedavi Ettirilmelidir?

 

Genel itibari ile konuya bakıldığında bebeklerde kafanın arka bölümünde pozisyonel bir şekilde meydana gelen düzleşmeye düz kafa ya da tıp dilinde plagiosefali denilmektedir. Genel itibariyle anne karnında bulunan pozisyon ya da doğum sonrasındaki bebeğin yatış pozisyonu ile ilgili bir durumdur.

Başın aynı bölgesine devamlı uygulanan basıncın etkisi ile zaman içerisinde o bölgede düzleşme meydana gelecektir. Başın belli bir bölgesinde bulunan düzleşme, nadiren kafa kemiklerinin arasında bulunan açıklıkların erkenden kapanması sonucunda da olabilir. Bu durumlarda kraniosinostoz denir.

Düz kafa sendromu probleminin meydana gelmesinin bir başka sebebi ise tortikolis, genelde doğum travması neticesinde boyun kasının içerisinde kanama bulunması, boyunda eğrilik oluşması ya da başın bir yöne doğru eğilmesine sebebiyet verebilir. Tortikolis olarak da isimlendirilen bu durumda düz kafa sendromu oluşur.

Çocukların Kafası Niçin Değişik Şekillerde Doğar?

Kafa şeklinin oluşumunu belirleyen etkenlerden en önemlisi genetik faktörlerdir. Fakat bir diğer faktör ise bebeğin anne karnında bulunduğu pozisyon olmaktadır. Özellikle de çoğul gebelik durumlarında karın içerisinde sıkışık bir ortamda bebeklerin kafa şekillerinde bozukluklar meydana gelebilir.

Beli bölümlerde düzleşmelere yol açabilir. Bebeğin, sezaryen ya da normal doğum ile doğması bile baş şeklini etkileyen faktörlerdendir. Fakat pozisyonel olan bu durumlar doğum sonrası doğru yatırma teknikleri uygulanırsa düzelebilir.

Düz Kafa Sendromunun Tedavisi Var Mıdır?

Pozisyona bağlı bir şekilde gelişim gösteren düz kafa sendromu tedavisi elbetteki yapılabilir. Öncelikli olarak bu durumu tanımak ve altta yatan bir başka problem var ise eğer patoloji olup olmadığını ayırt edilmesi gerekir.

Her hekim, muayene esnasında bebeğin kafa şeklinde bir yatış pozisyonuna dikkat etmektedir. Genelde tanı ilk 6 aylık dönemde konulabilir. Erken tanı konulursa eğer tedavi çok kısa süre içerisinde gerçekleştikten sonra aylık ve tetkiklerle başın düzelip düzelmediği kontrol edilebilir.

Ebeveynlerin bu konu ile ilgili özelliklerde bebek doğduktan sonraki yatış pozisyonuna bağlı bir şekilde kafasının devamlı aynı pozisyonda durmasının önüne geçerek, değişik pozisyonlarda yatması ve böylelikle zaman içerisinde kafanın düz bir şekle bürünmesinin sağlanması gerekir.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu