Çocuklarda ergenliğin başladığı dönem, çocukluktan çıkıp yetişkinliğe adım attığı 8 ila 15 yaş arası başlar. Bu dönemde gelişen vücutta birtakım değişiklikler olur. Erkek çocuklarının 11-12 yaşlarında başlayan ergenlik dönemi kız çocuklarında 10-11 yaş arasında görülür. Ancak gelişen gıda sanayii ve değişen iklim koşulları ve yaşam şartları göz önüne alındığında ergenlik yaşı biraz daha erken dönemde görülmeye başlanmıştır.
Kemik yaşı ve genetik faktörlerle de ilgili olan ergenlik yaşı birçok çocukta farklı yaşlarda görülebilir. Her çocuk kendine has özellikleri bulunur. Bu yüzden ergenliğe erken ya da geç yaşlarda girildiğinde ailelerin panik yapmadan bir doktor kontrolüne gitmesi önerilir.
Ergenlik Belirtileri Ve Etkileri Nelerdir?
Çocuktan yetişkinliğe geçişin yapıldığı ergenlik döneminde çocukların vücudunda fiziksel değişimler gözlenir. Örneğin erkek çocuklarında yumurtalık hacminde genişlik, penis boyunda büyüme, koltuk altı ve genital bölge tüylenmesi, sesin kalınlaşması, genital bölgede koyu ten rengi oluşması, hafif bıyık görülmesi yaşanır.
Kız çocuklarında ise birçok değişim aynı olsa da bazı değişik durumlar da söz konusudur. Kız çocukları ergenliğe girdiğinde göğüsleri tomurcuklaşarak büyümeye başlar. Genital bölge ve koltuk altının tüylenmesi görülür. Ergenliğin son evresi olan adet kanaması da kız çocuklarında görülen ergenlik belirtilerinden en önemlisidir. Ergenliğin başlaması ve bitmesi bazı ırklarda da farklılık gösterebilir.
Kız Çocuklarında Erken Ergenlik
Erken ergenlik denilen eylem, kız çocuklarında 7-8 erkek çocuklarında ise 8-9 yaşında ergenlik belirtilerinin görülmesi ile başlayan dönemdir. Günümüzde kız çocuklarında daha çok görülür. Kız çocuğunda hormonal rahatsızlık ve benzeri türden bir hastalık yoksa bazı durumlar erken ergenliği tetikleyebilir. Örneğin genetik faktörler, obezite çok fazla eloktro manyetik alanda yaşama ya da anne babanın geçimsizliği veya ayrılığı gibi psikolojik etkenler, kız çocuklarında görülen erken ergenliği tetikleyebilir. Böyle bur durumda karşılaşıldığında kız çocuğunun bir doktor kontrölünde kemik yaşı, kan değerleri gibi bazı testlere tabii tutulabilir. Eğer erken ergenliğe neden olacak bir rahatsızlık yoksa beslenmeye dikkat edilmeli ve rutin doktor kontrolleri ihmal edilmemelidir.