Hamilelikte yapılan şeker yüklemesi olası bir diyabet hastalığının olup olmadığını tespit etmek için yapılır. Anne ve bebek sağlığını düşünen bu testte oral glikoz tolerans testi adı yani şeker yüklemesi adı verilir. İki aşamada yapılan testte hazırlanan sıvının anneye içirilmesi ile 1 saat sonrasında kan alınan annenin şeker seviyesi ölçülerek şeker olup olmadığı tespit edilebilir.
Bu testle birlikte gestasyonel diyabet görülen anne adaylarına gereken tedavi sağlanıp ona göre beslenme programı uygulanır. Anne adayının doktorun verdiği önerilere ve tedavi planına uygun hareket etmesi çok önemlidir. Olumsuz sonuçların ortaya çıkmaması için tedavi sürecine ve yenilmemesi gereken besinlere dikkat ederek bebek doğana kadar ortaya çıkabilecek komplikasyonların bu şekilde en aza indirilmesi sağlanır.
Gebelikte Şeker Yüklemesi Yapılmasının Nedeni?
Hamilelerin 20. haftasında diyabet ortaya çıkmaktadır. Gizli şekilde ilerleyen şeker nedeni ile bebekte obezite sorunları ortaya çıkmaktadır. Anne adayına şeker yüklemesi yapılarak gestasyonel diyabet rahatsızlığı tespit edilmektedir.
Gebelikte Şeker Yüklemesi Ne Zaman Yapılmalı?
En uygun zaman gebeliğin 20. haftasında uygulanmasıdır. Bu haftadan itibaren şeker testleri anne adayları için uygulanmalıdır. Şeker yüklemesi testlerinin gebeliğin 24 ila 28. Haftalarında yapılması gereklidir. Kan şekeri 140 mg/dL üzeri olan gebelerde tekrar bir test daha yapılır. İkinci testte sıvı miktarının arttırılması ve yapılan teste göre hamile adayının diyabet olup olmadığı kesinleşmiş olur.
Gebelikte Şeker Yüklemesi Nasıl Yapılır?
Herhangi bir sağlık kuruluşunda yaptırılabilen şeker yüklemesi testinde 50 gramlık şeker içeriğinin yanında 150 ml sıvı verilerek kişinin tüketmesi istenir. Kişinin vücudundaki şeker tespit edilerek ölçüm sonunda 140 ml altında çıkan hastaların risk taşımadığı belirlenmiş olur. 150 ml üstü çıkan kişilerde tekrar test yapılarak 50 mg yerine 100 gram şeker yüklenerek yapılır. İkinci testte sıvı tüketilip hastanede 3 saat süre ile beklenmeli ve diğer ayrı testlerin yapılmasının ardından şeker seviyesine göre değerlendirme yapılır.
Şeker Hastalığı Olanların Bebeklerinde Oluşabilen Riskler
Şeker hastalığı olan gebelerin bebeklerinde bazı riskler oluşabilir. Bunlar;
- Bebeğin iri doğması
- Bebekte akciğerlerin yetersiz gelişmesi nedeni ile solunum güçlüğü sorunu
- Bebeğin ufak doğması
- Bebekte kan şekerinin düşmesi hipoglisemi sarılık görülmesi
- Böbreklerde oluşan sorunlar
- İleri zamanlarda kalp hastalıkları problemi
- Santral sistemi ve beyinde oluşan anormallikler
- Sindirim sistemi sorunları
Gibi durumlar şeker yüklemesi yaptırmayıp tespit edilemeyen diyabet hastası gebeliklerin bebeklerinde görülebilen durumlardandır. Bu durumda anne adayının beslenmesine uygun diyet listesi doktor tarafından verilmektedir. Hafif yürüyüş egzersizlerin verildiği diyette tedavi edilemeyen diyabet hastası anne adayları için gerektiğinde doktor tarafından insülin verilmesi ile şeker hastalığının kontrol altında tutulması beklenir.